• Wedstrijdkalender

  Wedstrijdkalender

  Benieuwd wanneer, waar of hoelang de eerstvolgende wedstrijd is? Klik hier voor de wedstrijdkalender.

 • Trainingen

  Trainingen

  Vier avonden per week zijn de sloepen van 19.30 tot circa 21.00 uur op het water te vinden. We starten vanaf de Pikmeerhaven. En de “cooling down” vindt plaats in ons Sponsorcafé De Bierhalle.

 • Contact

  Contact

  Neem voor vragen, opmerkingen, aanvullingen, suggesties of sponsoring contact op met de GRSV: info@grsv.nl

 • Sloeproeien proberen?

  Sloeproeien proberen?

  Wil jij ook weten wat het is om in een sloep te roeien? Word lid of kom het eens proberen. Je kunt vrijblijvend bij een team in de sloep mee roeien. Mail naar: info@grsv.nl

 • Roeiclinics

  Roeiclinics

  Sinds kort organiseren wij ook Roeiclinics als bedrijfsevenement. Oftewel, een sportieve dagbesteding waarbij men een roei-introductie krijgt vanuit Grou.

Wetter Fretter op eigen water

Grou 26 mei 2013 - Zaterdag was het dan zo ver, de Grouster Roeisloepenrace, de jaarlijkse wedstrijd op ons ‘eigen’ water. Voor de 15e keer georganiseerd en dus alweer een derde lustrum.

Zes van de acht roeiers en de stuurman wonen in Grou en al zijn we voor iedere wedstrijd goed gemotiveerd zo’ n thuiswedstrijd geeft toch iets extra’s.

De dag begint droog. Dat is alvast een meevaller want de voorgaande weken was het weer dermate slecht dat we zelfs een keer een training hebben moeten laten schieten, en de voorspellingen voor zaterdag waren ook niet al te best. Ach het waait wat maar dat zijn we wel gewoon. De Fretter, onze sloep, steek behoorlijk hoog boven water uit en is daarmee wel behoorlijk vatbaar voor de wind. We doen een voorspelling waar we wind mee en wind tegen hebben, naar verwachting op de Hooidamsloot wind tegen voor de rest veel wind in de zij.

12:10 gaan de trossen los. Snel nog even losroeien. We starten dadelijk met startnummer 22 om, hoe kan het ook anders, precie 12:22. Naast ons voor de startlijn ligt met startnummer 23, De Huysman, net als de Fretter een oude reddingsloep.

De starter telt af. RIEMEN VOOR brult onze stuurman, HAAL OP…. EN GELIJK….weg zijn we., en hoe. We voelen de druk van het thuispubliek en er telt nu nog maar even 1 ding: De Huysman voor blijven! Met alle kracht hangen we in de riemen en het slagtempo is hoog. De Huysman voorblijven, dat lukt maar om te zeggen dat we hard bij ze vandaan roeien, nou….die mannen gaan er duidelijk ook voor zullen we maar zeggen.

Op het Pikmeer hebben we halve wind en daar profiteren we iets van. Tussen het tellen door roept onze stuurman zo nu en dan de snelheid en die is hier 9 km/u . Het slagtempo ligt met 34 slagen per minuut wat aan de hoge kant maar de Fretter ‘loopt’ lekker dus maar aanhouden zo. We schieten door de nauwe Tynje en ronden niet veel later de op de Peanster Ee de eerste boei. Het is meteen gedaan met het voordeel van de wind en gevoelsmatig duurt het best even voordat we bij de volgende boei zijn. Na het ronden van de 2e boei komen we bij de eerste sluisjes waar we soepel door heen komen.

De Huysman volgt nog steeds vlak achter ons, maar het gat tussen beide sloepen wordt langzaam maar zeker wel iets groter. Op de Janssloot en de Modderige bol houden we het tempo er aardig in en het duurt nog tot het einde van de Goingahuistersloot voordat de eerste sloep ons in haalt.

Even voor degene die niet zo bekend zijn met het sloeproeien. Er is geen bijna geen enkele roeisloep hetzelfde en om ondanks de verschillen toch een klassement te kunnen vormen wordt er gewerkt met een soort ‘ handicap’ systeem. Iedere in het FSN register opgenomen sloep is gesleept waarbij de weerstandswaarde bepaald is. Aan de hand van deze waarde kan berekend worden hoeveel vermogen er geleverd moet worden om desbetreffende sloep bij een bepaalde snelheid voort te bewegen. Bij de wedstrijden zijn de afstanden bekend en wordt door tijdsmeting bepaald met welke gemiddelde snelheid een sloep de route heeft afgelegd. Van iedere sloep wordt vervolgens berekend hoeveel vermogen er tijdens de wedstrijd geleverd moet zijn en daarna wordt dit vermogen nog eens gedeeld door het aantal roeiers zodat uiteindelijk een geleverd vermogen per roeier overblijft. Het is dit geleverd vermogen per roeier wat uiteindelijk de uitslag van de wedstrijd bepaald. Het is dus beslist niet zo dat de snelste sloepen ook daadwerkelijk de wedstrijd winnen. Bij de start starten de ‘tragere’ sloepen als eerste, het is voor deze sloepen heel gewoon dat ze gedurende de wedstrijd worden ingehaald. Dit geld ook voor de Fretter. We hadden weliswaar startnummer 22, maar waren samen met De Huysman wel de eerste mannensloepen die van start gingen.

Na de 2e sluisjes via de Kromme EE op naar de Veenhoop. We hebben het tempo er nog steeds goed in. Een aantal sloepen haalt ons in maar het aantal is nog te overzien. Belangrijker is dat de Huysman nog steeds achter ons zit. “ We liggen 3 minuten voor op schema” klinkt het vanaf het helmhout. Een schema? Hebben we een schema? , hoe het ook zij we liggen er nog op voor dus dat motiveert. Even voorbij de Veenhoop draaien we de brug onder door de Hooidamsloot op. Aha hier was die wind gebleven! Onze voorspelling klopt aardig, we hebben de wind vol op de boeg. Door de wind daalt de snelheid van de sloep wel maar het slagtempo blijft onverminderd hoog, daarmee blijft de schade beperkt tot 6,9 km/u. 1 uur en 19 minuten, we zijn halverwege en liggen nog steeds op schema. We ronden een boei De Geau op en met de wind meer van zij loopt de snelheid weer op tot boven de 8 km/u. Het gaat lekker en vlak voor het ronden van de volgende boei halen we een damesloep in. Zelf worden we ook ingehaald en op de Oksepoel komen meerdere sloepen in ons kielzog dichterbij. Voordat we de Folkertsloot kunnen bereiken moeten het hele veld nog even door een nauw slootje. Inhalen is hier niet mogelijke tot frustratie van enkele roeiers de sloep achter ons. “ Rustig aan mannen, drink wat” hoor ik hun stuurman zeggen. Wijzelf roeien onverminderd door maar ook wij kunnen niet over de voor ons varende sloep heen.

Op het Hansmar halen we de sloep voor ons in en worden we zelf ook weer ingehaald.

Het veld met sloepen komt in deze fase van de race alweer aardig bij elkaar. We draaien de Folkertssloot op. Met de snelheid zit het goed en tegen de tijd dat we bij de Rengerspolle De Greft op varen zijn we 2 uur onderweg en liggen we zowaar 6 minuten voor op schema.

Het venijn zit hem vaak in de staart en dat is ook vandaag niet anders. Ergens loopt er ineens iets niet meer lekker. Het roeien gaat moeizamer en even raakt de snelheid uit de sloep. Bij Trije Hus varen we het PM Kanaal op en daar blijkt dat we nog 3 minuten voor op schema liggen. Ergens op dat korte stukje zijn we dus 3 minuten verloren… “ Kom op mannen, met zijn allen!” Klinkt het en we herpakken ons weer, “op naar de camping”. Het laatste stuk voelt zwaar maar gaat goed. De brug vormt geen noemenswaardig obstakel en we zetten de eindsprint in. “ Kom op mannen, we zijn er nog niet”. Nog 1 bocht, de allerlaatste energie wordt er nu echt uitgegooid ….TOET….

Aaagh….we zijn er …. Moe maar voldaan. Twee uur, zesendertig minuten en zesenvijftig seconden, precies 3 minuten onder de streeftijd….

Share on Facebook
 • Krikke
 • Sneekerhof
 • Silersshop
 • Bierhalle
 • De Blieken
 • Berend Mink
 • Juwelier Janki
 • Stichting Roeisloepenrace Grou
 • Oer't Hout
 • Avai beveiliging
 • Xsires